bali   angkor   bangkok   borneo   chiang mai   hanoi   laosz   sri lanka  

  vesekõ  ::  papírmasé  ::  abrosz  ::  állatok  

HOME

kis képre klikkelj

bali 2001

franciák és más állatfajták

Lovinában, a sziget északi partján fekvõ kis álmos nyaralófaluban, reggel hatkor kimentünk katamaránnal delfinnézõbe. A katamarán oldalt két hosszú bambuszrúdra támaszkodik, hogy jobban menjen és fel ne boruljon. Van egy kis delfincsapat a falu közelében, úgyhogy minden hajnalban 6 körül kifut egy egész kis flotta, tele delfinre vágyó balekokkal. Aztán ezek a kis hajók - mindegyikben 2-3 ember - többnyire egymást (és egymás delfin-hallucinációit) kergetik egészen reggeliig. Nekünk viszont szerencsénk volt, bár utolsónak futottunk ki, mert meg kellett várnunk egy idióta francia párt, akik elaludtak. Elõzõ nap állítólag egyetlen delfin se volt hajlandó elõdugni az orrát, nekünk viszont csapatostul jöttek.

Már épp elég lelkesen jöttünk visszafelé a hajóval, amikor visszaúton rábukkantunk három pihengetõ, vízfújó bálnára! Akkorák voltak körülbelül mint a hajónk (ennél nagyobb talán nem is kellett volna) és gyönyörüen, lassan mozogtak a vízben. Azt mondta a hajósfiú, hogy ez nagy mázli, mert nagyon ritkán lehet látni õket. You very very lucky! A delfinek és bálnák tömkelege után erre a francia a szomszéd hajóban csak azt kérdezte báván, hogy Why? - hiába franciának születni kell.

Ehhez képest már visszamenõleg nem is tünt olyan izgalmas faunának, amit Ubudban hagytunk magunk mögött: a hatalmas pálmák között röpködõ óriásdenevérek meg a reggeli menetrendszerinti nagyon meztelen rizs(ifjú)munkás, utóbbi mintha hosszasan tünõdve reggeli fürdõjét intézte volna - hála(?) a teraszos építkezésnek - szemmagasságban. Merthogy kint laktunk a város szélén, egy hagyományos építésü kis szállodában, annak is a legtávolabbi szobájában - a földek meg a patak mellett. Még a faunához tartozik, hogy az ubudi szállodánál, ha belép az ember a kertbe, hangos Hello-val köszön valaki. Hosszas keresgélés után rájöttünk, hogy a kalickában lakozó hatalmas fekete papagájféle dumál. Sõt, épitõmunkásokat megszégyenitõ stilusban füttyög elismerõleg - ez nyilvánvalóan csak nekünk szólt!

[Itt lehet meghallgatni a papagáj szereplését: RealAudio [103 Kb]]

Azért jártunk kisállatkertben is :-)

[Itt lehet meghallgatni a vonatkozó részleteket az állat hosszú nyelvérõl: RealAudio [80 Kb]]

HOME

TOPFrissítve: 2003-07-25
levélírás :: b&c sitemap