bali   angkor   bangkok   borneo   chiang mai   hanoi   laosz   sri lanka  

  vesekõ  ::  papírmasé  ::  abrosz  ::  állatok  

HOME

kis képre klikkelj

bali 2001

papírmasé tehén és egyéb szertartások

A Batukau vulkán - (balinéz) angolul "pulkano" - tövében van a Bali fõtemplom utáni második legfontosabb templom a szigeten - Pura Taman Ayun - és kora reggel még teljes a nyugalom. A templomépületek körül vizesárkok tele lótuszvirággal - mikor ott jártunk, éppen tisztogatták kicsit a vizet, - az ember mindig egyre följebb megy a lépcsõkön, ahogy megy egyre beljebb a templomba (és az istenek felé, állítólag). Épp egy komplett falu jött le a felsõ templomépületbõl, amikor érkeztünk - a falusi szertartás végén még a biztonság kedvéért eljöttek ide, hogy tényleg minden rendben legyen.

Volt egy szertartás, amit ennél alaposabban megfigyelhettünk: egy Tampaksiring nevû faluban a papot temették... Teljesen véletlenül jutottunk el ide; turistacsoportokat is szoktak szervezni idõnként ilyesmire, de szerencsére ez nem ilyen volt, hanem csak hallottuk az egyik árustól, akinél vizet vettünk, meg egy másik helyen egy templomszolgától, hogy lesz a közelben néhány órán belül egy hamvasztás és érdemes odamenni. (Kakasviadalra is így kerültünk el--ahhoz képest, hogy állítólag illegális, õrületes tömegek voltak és nem mondanám, hogy nagy titokban zajlottak az események.) Persze mindenki mást mondott azzal kapcsolatban, hogy pontosan hol és mikor lesz, de azért a végén megtaláltuk a falut, a faluban az embereket, akik a különbözõ kellékeket adjusztálták, meg persze néhány más külföldit, akiket a helyiek, határozottan, de mégse barátságtalanul teljesen levegõnek néztek.

A hamvasztás nagyon nagyszabású ünnep (nem olyan gyászos mint egy otthoni temetés, inkább ünnepség). Nyilván azért is, mert ilyen fontos ember hamvasztása volt (az övé is, mert általában összeáll pár család a hamvasztáshoz, mert akkor megoszlanak a költségek), az egész falut megmozgatta a dolog és összesen három-négy-öt órát tartott, többnyire a tûzõ napon, és akkor az elõkészületekrõl nem is beszéltünk.

Eltartott egy darabig, amíg rájöttünk, hogy egyszerre több színtéren zajlanak az események és éppen nem ott van az epicentrum, ahol mi hosszasan várakoztunk egy hatalmas papírmasé(?) tehén és néhány ember társaságában--remélve, hogy majd csak történik valami.

Szerencsére még idõben kiderült, hogy a fõ esemény ezen a ponton a szomszédban van: az "offering"-ek bemutatása és megszentelése--lényegében egy hatalmas buli. Egy utcával arrébb egy nagy ház udvarán ott ült meg álldogált az egész falu, hangosan szólt a gamelánzene, fontos emberek beszédeket mondtak, a többiek közben kvaterkáztak, és végeláthatatlan sorban hozták banánlevél-kosárban meg tálon a különbözõ növény meg virágösszeállításokat, textileket, hogy a (még élõ) papok szenteljék meg mielõtt a temetési menetben az emberek kivinnék oda, ahol aztán maga a hamvasztás lesz. Amikor ez mind megvolt, irány vissza a papírmasé-szerû tehénhez. Vagy bika? Erre nem volt jó rálátásunk...A tehén egy hatalmas torony része volt, amit bambuszból meg más növényekbõl építettek, és még sok más szimbolikus állat is volt rajta, de a tehén dominált és persze késõbb az övé is lett a fõszerep, amennyiben ide kerül a végén a holttest és a sok megszentelt ajándék.

A férfiak vállon kicipelték az illegõ-billegõ tornyot, tetején a koporsóval, az erdõn át egy tisztásra. A falu legöregebb emberének volt szerencséje a vészesen billegõ tákolmány tetején kiutazni az erre kijelölt helyre.

[Itt lehet hosszasabban hallgatni, hogy milyen hangeffektusokkal jár, amikor majdnem leejtik a koporsót az óriástehén tetejérõl: RealAudio [482 Kb!!] - vigyázat, ez a file jóval nagyobb, mint a többi hangos melléklet... azaz lassabban töltõdik le. Idézet Zsófitól: "Azt hiszem, ez még nem a nyugodjék békében rész..."]

Mikor kiért a menet a falu melletti erdei tisztásra, elkezdték berakni a tehén testébe a koporsóból kivett, leplekbe csavart holttest mellé a sok kihordott tálat, kosarat, mielõtt az egészet elhamvasztották volna.

Bedulu falu mellett, Yeh Puluban, a semmi (azaz rizsföldek) közepén áll egy hatalmas sziklába faragott relief, a pap néni pedig jól elbeszélgetett velünk angolul (Bedulu good! Ubud good! Kuta bad!).

Itt lehet meghallgatni Zsófi és a papnéni fentebb idézett "beszélgetését": RealAudio [259 Kb] ]

Kuta a déli diszkó-siófok, (sajnos azóta elhíresült ez a hely is, itt robbantottak kb. egy évvel azután, hogy ott jártunk), Ubud meg a nem kevésbé kommersz, de kevésbé zsúfolt mûvészeti központ a sziget közepén a hegyekben. Itt láttunk hagyományos táncokat is. Egyik este Legongot (õrületes szemforgatással és gamelán zenével kísért kosztümös táncok), egy másik este pedig egy kicsit lepukkant helyen három másik táncot: a kecakban egy 100-tagú férfi- vagyis valójában majomkórus csujjogatására adják elõ a Ramayana fõ eseményeit,

(hadd idézzek egy kicsit betûhíven az elbûvölõ angol leírásból: "Due to an evil trick prince rama legal heir to /the throne of ayodya was exiled from he realm of his father dasarata. Accompanied by his wife siat dan his younger brother laksamana they went into a forest called dandaka. While they were in the forest the demon king rahwana found them and lusted after the beautiful sita. Accompanied by his prime minister marica, they made a trick to steal sita. Using his magic power marica transpormed himself into a golden deer. Disguised as a golden deer they succeded in luring rama and laksamana away from sita. Rahwana, making use of this opportunity, kidnapped sita and her to his palace took alengka. Discovering the deception rama and laksamana..." :-) Hogy mik vannak és hogy kell vigyázni...

a gonoszszellem-ûzõ táncban két kislány végig csukott szemmel és mégis teljesen együtt táncolja a Legongot lassított felvételben, a transztáncban pedig kókuszháncsból rendes nagy tüzet raknak és amikor leég, egy fa- és szalma lovacskán galoppozó felnõtt "kisfiú" mezítláb beleszalad és szétrúgja a parazsat, ezt úgy vég nélkül újra és újra, a turisták meg alig tudják elhinni, hogy mindjárt tényleg leég a vadonatúj, kiárusításon vett márkás cuccuk (na Amerikában ezt nem lehet megcsinálni, mert rögtön perel a közönség - itt csak gyorsan hátrált az elsõ sor).

HOME

TOPFrissítve: 2003-07-25
levélírás :: b&c sitemap