bali   angkor   bangkok   borneo   chiang mai   hanoi   laosz   sri lanka  

  város  ::  ökotúra  

HOME

kis képre klikkelj

chiang mai 2002

odafenn "északon"

Chiang Mai Észak-Thaiföld egyik központja. (A másik az állítólag rémesen ronda Chiang Rai.) A neve "új város"-t jelent, mert ahogy a különbözõ háborúskodások miatt folyton tovább kellett költözködnie az uralkodónak, újabb és újabb fõvárosok keletkeztek. Na ja, nagy országban könnyû költözködni. Én is szívesen elköltöznék, amikor ki kell takarítani.

Mivel hosszú ideig meglehetõsen önállóan és elszigetelten fejlõdött ez a vidék, a kultúrája, építészete, konyhája is jellegzetesen más mint a déli. Az épületek stílusban sokszor jobban hasonlítanak a szomszédos Burmáéra, mint a déli stílusra. A város klímája is egészen más, mint Bangkoké, mert hegyek veszik körül--hûvösebb van és este kellemesen le is hûl az idõ. Bangkokhoz képest persze kisváros, ennek minden elõnyével és hátrányával. (Azért levegõt azt itt se lehet kapni, ha kicsit beindul a forgalom.) Gyalog kényelmesen be lehet járni a város kõfallal körülkerített belsõ részét, az "óvárost," amiben Chiang Mai többszáz templomának többsége található.

Sok szép és érdekes kis templom van, például a Wat Suan Dok, a helyi arisztokrácia temetkezési helye, egy kúp alakú nagy kõtornyokkal (chedikkel) teli temetõkert, vagy a Wat Pra Singh a templomfal támpilléreiként szolgáló valós léptékû elefántszobrokkal. A szerzetesiskolák meg is töltik az egészet élettel, ráadásul az érkezésünk estéjére esett az év egyik nagy buddhista ünnepe. Ezt a Magha Puja ünnepet a holdév harmadik, Magha hónapjának teliholdjakor tartják és arról emlékeznek meg, hogy a Buddha a saját megvilágosodása után kilenc hónappal több mint ezer megvilágosodott szerzetesnek mondta el a tanításait. Egész nap tart az ünnep, de este van a látványosabb része (épp abban a Wat Chedi Luang nevû templomban, ahova betévedtünk), amikor különféle tárgyakkal, például virágokkal meg égõ gyertyákkal többször körbejárják a hívõk a pagodát. Hogy mennyire különleges és érdekes volt ez az este, leginkább akkor derült ki, mikor két nappal késõbb napközben visszamentünk ugyanebbe a templomba. Csönd volt, egy-két ember sétált az udvaron, egy kutya hûsölt az árnyékban, és elég nehéz volt elhinni, hogy ez ugyanaz a hely, ahol az elsõ esti forgatagot láttuk.

Az északi Lanna stílus nem hasonlít a sokkal látványosabb és monumentálisabb bangkoki épületekre (hatalmas méretek, óriási, csillogó aranyfelületek), de azért itt is van egy ilyen jellegû templom--ennek a rendbentartására költik a legtöbb pénzt is. Ez a város fölötti hegy tetején álló, gyakran ködbe burkolózó Doi Suthep. Felmerül a kérdés, vajon forró-e a Doi Suthep csillogó márványpadlója, ahol mezítláb áll a fényképezkedõ turista vagy egyszerûen csak a "Sikoly" címû festményt tekinthetjük meg élõkép formájában?

doi suthep

A Doi Suthepben vezetõnk unszolására a hagyományos jóslást is kipróbáltuk. Egy bambuszrudakkal teli dobozt addig kell rázogatni, amíg egy (és csak egy) rudacska ki nem esik belõle. Ennek a száma mutatja, hogy melyik elõre megírt jóslatból tudjuk meg, mit hoz a jövõ. Sajnálatos módon a hosszú és erõsen sormintaszerû thai magyarázatot körülbelül fél sorban foglalják össze angolul.Így aztán hogy tudja az ember, hogy mire számítson?

Nem arról van szó, hogy a turizmus meg sem érintette volna az itteni életet, sõt. De pont attól autentikus az egész, hogy nem próbálják mindenáron érintetlenül megõrizni a hagyományokat, hanem nagyon pragmatikusan beépítik a változásokat. Így aztán van hetente egyszer-kétszer "monk chat," ahol az angolt gyakorolni akaró szerzetesgyerekek beszélgethetnek a külföldi látogatókkal és viszont. Semmi álszentség--megengedhetik maguknak, hogy lazára vegyék a dolgot. Ez benne a vonzó.

monk chat tabla

HOME

TOPFrissítve: 2003-07-25
levélírás :: b&c sitemap